1 lutego Międzynarodowy Dzień bez oleju palmowego

1 lutego Międzynarodowy Dzień bez oleju palmowego

luty 01, 2017 - 08:56

Prowadzona no ogromną skalę produkcja oleju palmowego związana jest z różnymi problemami. Ekspansja plantacji powoduje wycinanie wielkich połaci lasów, przekształcanie mokradeł i gruntów ornych, wzrost emisji dwutlenku węgla, podniesienie ryzyka pożarów i powodzi. Ścieki powstające przy produkcji oleju powodują eutrofizację i zakwaszanie, zawierają związki toksyczne które zanieczyszczają ekosystemy wodne i lądowe oraz uwalniają gazy cieplarniane.

Unia Europejska zajmuje drugie miejsce na świecie pod względem wielkości importu oleju palmowego, a przeciętny jej mieszkaniec konsumuje od 3 do 4 kilogramów tego produktu w ciągu roku, często nawet nie będąc tego świadomym. Dzień bez oleju palmowego ma za zadanie zwiększyć świadomość w tym zakresie i zachęcić do zmiany naszych konsumenckich nawyków, które mają duże znaczenie w działaniach na rzecz zachowania tropikalnych lasów deszczowych.

Zapraszamy wszystkich do podjęcia wyzwania. Niech 1 lutego będzie waszym pierwszym dniem bez oleju palmowego.

Międzynarodowy Dzień bez oleju palmowego zostało zainicjowane przez czeską organizację Koalice proti palmovému oleji w 2016 r. Obecnie nabrał on charakteru międzynarodowego i tym roku obchodzony jest, poza Republiką Czeską, również po raz pierwszy w: Polsce, na Słowacji w Holandii i w Portugalii.

Wydział Leśny Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu rozpoczął w tym roku akcję promocyjno-informacyjną "Nie jem palmowego - chronię orangutany", dotyczącą ograniczania spożycia produktów zawierających olej palmowy. Akcja skierowana jest do osób które chcą się zdrowo odżywiać, a jednocześnie los naszej planety nie jest im obojętny. Promocja Międzynarodowego Dnia bez oleju palmowego w Polsce jest jednym z elementów akcji "Nie jem palmowego - chronię orangutany".

 

stat4u